Het Openbaar Ministerie (OM) heeft vrijdag zes maanden voorwaardelijke celstraf geëist tegen de echtgenote van de voor mishandeling veroordeelde vader Henk Koelewijn uit Bunschoten.

Volgens de officier van justitie heeft Diana S. (55) haar kinderen niet beschermd tegen de jarenlange agressie van haar man.

S. bleef vrijdag op de zitting - net als haar man eerder - ontkennen dat er sprake was van mishandeling in het gezin. Koelewijn zelf werd in mei veroordeeld tot twee jaar celstraf voor stelselmatige mishandeling van tien van zijn negentien kinderen en het tijdelijk opsluiten van enkele kinderen.

Van een deel van de beschuldigingen werd hij vrijgesproken. De vader, die met zijn naam genoemd wil worden, is hiertegen in hoger beroep gegaan.

Kinderen geslagen met houten lat

Kinderen hebben heel verschillend verklaard, hield de rechter haar voor. De meesten zeiden dat vader geregeld sloeg met een houten lat van een lattenbodem, soms tot hun billen zo bont en blauw waren dat ze niet naar school konden. Vrijwel allen noemden S. een zorgzame moeder die volledig afhankelijk was van Koelewijn en hem niet aankon.

De af en toe huilende S. ontkende deze situatie en noemde enkele harde beschuldigingen van de kinderen tegen haar man "bullshit". Soms zweeg ze, vanwege het "duivelse dilemma" dat ze óf tegen haar man óf tegen haar kinderen zou moeten verklaren.

Bij de strafbaarheid van S. sloot de officier van justitie aan op de bewezenverklaringen bij Koelewijn. Volgens hem is het niet voldoende dat S. soms probeerde het slaan te verhinderen, zoals enkele kinderen verklaarden.

"De verdachte heeft niet ingegrepen, bijvoorbeeld door de politie te bellen. Een ouder heeft de wettelijke plicht een einde te maken aan een onveilige situatie."

'Familiedrama met louter verliezers'

Volgens de aanklager gaat het om een "familiedrama met louter verliezers", waarbij het verdriet van de moeder groot is. Zo zijn de nog minderjarige kinderen uit huis geplaatst en mag ze geen contact met hen hebben, vooral om de veroordeling van vader. Met enkele oudere kinderen is er ook geen contact.

Het gezin kwam al eerder in aanraking met diverse instanties, door onder meer mishandelingen en het onttrekken van de kinderen aan de leerplicht. De ouders zijn diepgelovig en hanteren een strenge opvoeding.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!