Het gerechtshof in Amsterdam vindt de verdenkingen in drie moordzaken, waaronder die van Willem Endstra en John Mieremet, tegen de 38-jarige Jurmaine B. te zwak om hem daarvoor vast te houden. Het voorarrest van B. is beperkt verlengd en alleen voor de verdenking van deelname aan een criminele organisatie.

Dat oordeelt het hof in navolging van de rechtbank, die eerder al besloot dat B. veertien dagen langer vast moest blijven.

Het Openbaar Ministerie (OM) wilde dat het voorarrest van B. met negentig dagen verlengd zou worden. Wel rekte het gerechtshof de voorlopige termijn van het voorarrest op naar dertig dagen.

Justitie zei eerder al dat Jurmaine B. als een contactpersoon zou fungeren. De politie arresteerde de Amsterdammer op 9 oktober op verdenking van betrokkenheid bij de liquidaties van 'onderwereldbankier' Endstra (2004), crimineel Mieremet (2005) en Hakki Yesilkagit (2006).

Vorige maand zijn diverse verdachten aangehouden in de zaken-Endstra, -Mieremet en -Yesilkagit, onder wie enkelen die als onderwereldkopstuk gelden. In alle zaken is er discussie over de voortduring van het voorarrest.

Willem Holleeder staat momenteel terecht voor het geven van de opdracht voor de moorden op onder anderen Endstra en Mieremet.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!