De schade die de gemeente Helmond heeft geleden als gevolg van het frauderen van een hooggeplaatste ambtenaar blijkt 2,9 miljoen euro te zijn in plaats van de eerder geschatte 45.000 euro, meldt het college van Helmond vrijdag aan de gemeenteraad.

Helmond moet de Belastingdienst sowieso een half miljoen euro btw terugbetalen, schrijft het gemeentebestuur aan de lokale politiek. Onderzocht wordt hoe dat bedrag verhaald kan worden op de betrokken leveranciers.

Helmond deed eind 2016 aangifte tegen ambtenaar Pieter H. wegens vermoedens van verduistering en valsheid in geschrifte. 

Pieter H. zit sinds 15 maart vast op verdenking van verduistering en valsheid in geschrifte. Ook zijn vrouw, die gemeentesecretaris is in de Limburgse gemeente Leudal, werd aangehouden. Zij heeft vermoedelijk geprofiteerd van de fraude en wordt verdacht van witwassen.

De ambtenaar liet de gemeente betalen voor spullen en diensten die hij persoonlijk gebruikte, blijkt uit het eerdere onderzoek. Helmond draaide zo op voor elektronica, auto's, dameskleding, damesschoenen, herenkleding, fietsonderdelen, onderhoud van fietsen, etenswaren, tuinmaterialen waaronder bomen, planten en plantenbakken, en wijnen.