Aydin C. hoeft dinsdag niet aanwezig zijn als in het hoger beroep van zijn strafzaak de slachtoffers aan het woord komen, zo heeft het gerechtshof in Amsterdam vrijdag besloten.

Het Openbaar Ministerie (OM) had het hof gevraagd webcamafperser C. te verplichten om dinsdag aanwezig te zijn. Dan komen achter gesloten deuren slachtoffers van de afpersingen aan het woord.

Maar het hof vindt dat niet noodzakelijk, zo bleek vrijdag. Advocaat Robert Malewicz verwacht zijn cliënt alleen nog in de rechtszaal als hij in de zaak pleit. Dat gebeurt volgende week vrijdag.

De veertigjarige C. is vrijdag afwezig, net als afgelopen maandag bij de start van zijn proces. Donderdag werd hij verplicht te komen en hoorde hij hoe het hof zijn verzoeken om toegang tot het digitale onderzoeksmateriaal in de zaak definitief afwees. Direct erna zei hij het hof niet te erkennen. De rest van de dag zweeg hij.

De aanklager zei vrijdag het belangrijk te vinden dat de vorig jaar tot bijna elf jaar cel veroordeelde C. erbij is als slachtoffers vertellen welke impact de afpersingspraktijken op hun leven hebben gehad. Zij wees er daarbij op dat twee Nederlandse slachtoffers aan het woord komen die eerder geen verklaring aflegden bij de rechtbank.

Dader zien kan slachtoffers helpen

Het OM kreeg steun van de advocaat die de slachtoffers vertegenwoordigt. "Uit andere zaken weten we dat het voor slachtoffers van belang is dat ze weten wie de verdachte is, hoe iemand eruitziet."

Volgens Malewicz heeft C. laten weten er dinsdag niet bij te willen zijn. "Hij ontkent en heeft de verhalen bij de rechtbank al gehoord. Het zou bijna een bestraffing lijken. Ik vraag me ook af of het iets bijdraagt, gezien zijn houding in de rechtszaal gisteren."

C. hing onderuitgezakt in stoel

C. hing donderdag de hele dag onderuit in zijn stoel en negeerde vragen van het OM en het hof. Dat probeerde hem voortdurend aan het praten te krijgen, maar kreeg steeds nul op het rekest.

Het hof beslist later of C. dinsdag moet komen. De deuren blijven dan de hele dag gesloten. Donderdag volgt de strafeis. De uitspraak is 14 december.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!