De fiscale opsporingsdienst FIOD heeft donderdag bij doorzoekingen in onder meer Rotterdam, Rijswijk en Schiedam 45 miljoen sigaretten in beslag genomen. Een vrachtwagenchauffeur die de sigaretten vervoerde, is aangehouden in Rotterdam.

Over de sigaretten is geen accijns en omzetbelasting betaald. Op die manier is voor ongeveer 11 miljoen euro aan belasting ontdoken. De sigaretten worden vernietigd. Mannen van 47, 56 en 58 jaar zijn aangehouden op verdenking van grootschalige sigarettensmokkel.

Het voertuig van de aangehouden chauffer was woensdagavond in een loods geladen met illegale sigaretten. Ook legde de FIOD beslag op 130.000 euro contant geld, twee vrachtwagens en een bankrekening.

De drie verdachten van grootschalige sigarettensmokkel zouden deel uitmaken van een criminele organisatie die per zeecontainers sigaretten naar Nederland laat komen.

Volgens de bijbehorende transportdocumenten zouden de sigaretten daarna naar een land buiten de Europese Unie gaan. Tijdens het vervoer in Nederland werden echter bijna alle sigaretten uit de containers gehaald, om ze vervolgens illegaal in Nederland en andere Europese landen te verkopen.