Paspoorten en identiteitskaarten worden duurder in 2019. Ook de waterschapsbelasting gaat omhoog. De maximumprijs voor paspoorten stijgt met 6 euro. De waterschapsbelasting gaat eveneens met gemiddeld 6 euro omhoog.
 

Gemeenten mogen in 2019 ruim 71 euro vragen voor een paspoort, blijkt donderdag uit een tarievenlijst voor 2019 die de Rijksdienst voor Identiteitsgegevens heeft gepubliceerd.

De maximale prijs voor een identiteitskaart wordt volgend jaar bijna 57 euro. Nu is dat nog ruim 51 euro. Deze prijzen gelden voor Nederlanders van achttien jaar en ouder. De documenten zijn tien jaar geldig.

Gemeenten mogen de prijzen zelf vaststellen. Die kunnen dus lager zijn dan 71 of 57 euro.

De ministerraad moet officieel nog instemmen met de tarieven voor 2019. Maar naar verwachting volgen er geen wijzigingen meer.

Waterschapsbelasting iets omhoog

De jaarlijkse heffingen voor zaken als waterzuivering en systeembeheer bedragen gemiddeld 327 euro per gezin. Dat is een stijging van nog net geen 2 procent ten opzichte van dit jaar.

Per waterschap kunnen de tarieven overigens verschillen, doordat gebieden verschillende landschapskenmerken hebben. De waterschappen maken de definitieve tarieven in de komende weken bekend.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!