Het Openbaar Ministerie (OM) heeft een boete van 200 euro geëist tegen een 26-jarige man uit Alkmaar wegens het sturen van een tweetal racistische dreigberichten aan het adres van Quinsy Gario, de initiatiefnemer van de actie Zwarte Piet is Racisme.

De man verstuurde zijn berichten in juli 2014, toen Gario geregeld het nieuws haalde.

Zijn actie kwam Gario op een stortvloed aan bedreigende, beledigende en discriminerende berichten te staan. De verdachte stuurde via Facebook onder meer de tekst: "Mensen zoals jij zouden afgemaakt moeten worden."

Het OM maakte uit een stapel van achthonderd berichten een selectie van de negentien ernstigste. Dat resulteerde in strafzaken tegen vier personen. De rechtbank veroordeelde de andere drie eerder dit jaar tot geldboetes van 200 euro.

De man uit Alkmaar betuigde donderdag spijt en zei zich voor zijn gedrag te schamen. "Het is een domme keuze geweest. Helaas kan ik er niets meer aan veranderen."

De rechtbank doet uitspraak op 22 november.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!