Een Noord-Koreaanse arbeider die op een Poolse scheepswerf werkte heeft aangifte gedaan tegen een Nederlandse scheepsbouwer die daar scheepsrompen liet bouwen. Het bedrijf was op de hoogte van de slechte arbeidsomstandigheden die op slavernij leken, zegt de man.

Advocatenkantoor Prakken D'Oliveira, dat de Noord-Koreaanse man vertegenwoordigt, heeft het nieuws over zijn aangifte donderdag bekendgemaakt in een verklaring.

De Noord-Koreaan werkte jarenlang voor het Poolse bedrijf Crist S.A., een prominente scheepswerf binnen Europa. Het Nederlandse bedrijf zou daar scheepsrompen hebben laten bouwen en repareren, zelfs nadat bekend werd dat de Noord-Koreaanse arbeiders die op de werf werkten dat onder mensonterende en gevaarlijke omstandigheden moesten doen.

Uit onderzoek van de Poolse arbeidsinspectie zou zijn gebleken dat veiligheids- en gezondheidsvoorschriften op de werf stelselmatig werden genegeerd, wat onder meer zou hebben geresulteerd in een dodelijk ongeluk.

De Noord-Koreaanse arbeider stelt dat hij twaalf uur per dag in die onveilige omstandigheden moest werken. Het merendeel van zijn salaris zou direct naar de Noord-Koreaanse staat zijn gegaan.

De naam van het Nederlandse bedrijf wordt in de verklaring niet genoemd, volgens Prakken D'Oliveira om het Openbaar Ministerie (OM) niet te hinderen bij een eventueel strafrechtelijk onderzoek. De naam van de Noord-Koreaan wordt achtergehouden om zijn veiligheid niet in gevaar te brengen.

'Noord-Korea is grootste illegale uitzendbureau ter wereld'

"Deze aangifte, die zich richt op arbeidsuitbuiting in de keten, maakt het multinationale bedrijven die profiteren van dwangarbeid kristalhelder dat deze praktijken serieuze juridische gevolgen kunnen hebben," zei Gearóid Ó Cuinn, directeur van mensenrechtenorganisatie Global Legal Action Network in de verklaring. "Deze zaak herinnert ons er nogmaals aan dat er binnen Europa meer gedaan moet worden, want ook hier gedijt slavernij goed."

Het dictatoriale Noord-Koreaanse regime stuurt arbeiders naar tientallen landen ter wereld, waar ze worden gebruikt als spotgoedkope bron van arbeid. Recente onderzoeken schatten het totale aantal Noord-Koreaanse dwangarbeiders in het buitenland op 150.000. Vaak worden ze gedwongen te werken en leven onder schrijnende omstandigheden, die feitelijk neerkomen op slavernij.

Remco Breuker, hoogleraar Koreastudies aan de Universiteit Leiden, deed onderzoek naar de Noord-Koreaanse dwangarbeid. Hij noemt Noord-Korea "het grootste illegale uitzendbureau ter wereld".

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!