Willem II laat woensdag weten de ontwikkelingen rond de gebeurtenissen van afgelopen zaterdag op Amsterdam Centraal op de voet te volgen. De club vraagt om duidelijkheid over de zaak.

In de verklaring schrijft Willem II dat de club sinds het voorval achter de schermen heeft gesproken met supporters, de gemeenten Amsterdam en Tilburg en de beide politiekorpsen van de steden. Uit de geringe informatie die de club tot nu toe in handen heeft, blijkt dat de supporters onterecht zijn vastgehouden, stelt Willem II.

Zaterdag was een groep van 150 supporters met de trein onderweg van Tilburg naar Amsterdam. Bij aankomst op Amsterdam Centraal werden ze ingesloten door de politie. Na twee uur wachten zijn ze onder politiebegeleiding naar de Johan Cruijff ArenA gebracht. De fans stellen dat ze oneerlijk zijn behandeld door de politie, omdat ze vrij mochten reizen. 

De politie zei maandag in een verklaring dat er dit seizoen voor gekozen is om minder beperkingen op te leggen aan supporters. Daarom mocht de groep vrij reizen, "mits de club (Willem II, red.) inspanningen verrichtte om bezoek aan het centrum van Amsterdam te voorkomen". Willem II is in de verklaring niet op deze uitspraak ingegaan.

Mogelijk een confrontatie met Ajax-supporters

Burgemeester Femke Halsema gaf zaterdag een noodbevel af, omdat er signalen waren dat de komst van de Willem II-supporters mogelijk zou uitlopen op een confrontatie met Ajax-supporters in de binnenstad.

"Omwille van de veiligheid van supporters en van winkelend publiek hebben we daaropvolgend alsnog voor begeleiding naar het stadion gekozen", zei een woordvoerder van de Amsterdamse politie maandag.

Willem II wil dat waarheid boven water komt

"Het is nog niet geheel duidelijk geworden op basis van welke informatie bepaalde beslissingen ten aanzien van onze supporters genomen zijn", aldus de club. Willem II schrijft dat alle betrokken partijen de intentie hebben om de waarheid boven water te krijgen.

Vooralsnog schaart de club zich achter de supporters. In de verklaring schrijft Willem II op de hoogte te zijn van de mogelijke juridische stappen die de supportsverenigingen willen ondernemen tegen de Amsterdamse politie en de gemeente Amsterdam.

"De club zal, in haar wens om de waarheid boven water te krijgen, de supporters in dit proces waar nodig ondersteunen", aldus de verklaring.