De politie heeft een doorbraak bereikt in het onderscheppen van versleutelde berichten tussen criminelen. Agenten konden hierdoor enige tijd live meekijken met de geheime berichten van deze personen, legt de politie dinsdag uit. Er zijn meer dan honderd verdachten in beeld die nog niet allemaal zijn opgepakt. 

In het kort

  • Politie kon live meekijken bij 258.000 chatberichten van criminelen
  • Er zijn meer dan honderd verdachten in beeld die nog niet allemaal zijn opgepakt
  • De server en de website van versleutelde berichtgeving zijn offline gehaald en de eigenaren zijn opgepakt
  • Op meerdere locaties in Nederland doorzoekingen uitgevoerd

"Hiermee hebben politie en het Openbaar Ministerie criminelen die zich veilig waanden voor de autoriteiten een gevoelige slag toegebracht", aldus de politie.

De criminelen maakten gebruik van zogeheten cryptofoons die duizenden euro's kosten. Ze dachten versleuteld te kunnen communiceren met de applicatie Ironchat. De politie heeft echter toegang weten te krijgen tot de server waarmee de communicatie plaatsvond en kon de berichten ontsleutelen. 

Tijdens de operatie hebben de agenten 258.000 chatberichten live mee kunnen lezen. "Deze informatie kan leiden tot beslissende doorbraken in onderzoeken", aldus de politie. Veel mensen zijn inmiddels opgepakt en de verkregen informatie speelt in "waarschijnlijk meer dan honderd zaken".

Politie kraakt berichten criminelen: 'Veel aanhoudingen volgen'
33
Politie kraakt berichten criminelen: 'Veel aanhoudingen volgen'

Politie vond onder meer automatische wapens en drugs

Op meerdere locaties in Nederland hebben doorzoekingen plaatsgevonden. Hierbij zijn automatische wapens, geld, softdrugs, xtc-labs en harddrugs gevonden.

De server en de website van de aanbieder zijn offline gehaald door de politie. De twee eigenaren zijn opgepakt. Het gaat om een 46-jarige man uit Lingewaard en een 52-jarige man uit Boxtel. Ze worden verdacht van witwassen en deelname aan een criminele organisatie. 

Vergeldingsactie voorkomen door informatie

De politie kwam door de berichten ook voorbereidingen tot een vergeldingsactie op het spoor in het criminele milieu. "Uit de chats kwam naar voren dat criminelen elkaar ervan verdachten dat zij informatie naar de politie gelekt hadden en dat hiervoor een vergeldingsactie werd voorbereid", aldus de politie. 

Hierop is besloten om dinsdag in te grijpen. Dit leidde tot de aanhouding van drie mannen in leeftijden van 23 tot 33 jaar uit Almelo en Enschede. Ze worden ook verdacht van drugshandel.