Rijkswaterstaat heeft de zes ontwerpen voor een fietsbrug over het Amsterdamse IJ die er tot nu toe lagen afgekeurd. Volgens een woordvoerder voldoen ze niet aan de veiligheidseisen, zo bevestigt hij dinsdag een artikel hierover in De Telegraaf.

De gemeenteraad stemde vorig jaar in met het plan om de Javabrug, die Amsterdam-Noord met de rest van de stad verbindt, over het IJ te bouwen.

De brug voor langzaam verkeer en voetgangers komt tussen Java-eiland, ten oosten van Station Amsterdam Centraal, en de noordelijke oever.

Volgens de zegsman van Rijkswaterstaat past geen van de zes varianten van de zogenoemde Javabrug binnen de gestelde richtlijnen. De organisatie vreest vooral voor de gevolgen voor het kruisend scheepvaartverkeer en de schepen die moeten wachten tot de brug open gaat.

Besluit staat gepland voor 2019

De plannen voor de fietsbrug zijn door de bevindingen van Rijkswaterstaat nog niet van de baan. Momenteel vinden er "constructieve gesprekken" plaats met de gemeente over de fietsbrug, zegt de woordvoerder.

Het besluit over welke variant het wordt, stond gepland voor het eind van dit jaar. Een woordvoerster van de gemeente verwacht dat het besluit nu in het eerste kwartaal van 2019 wordt genomen.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!