De gezondheidsinspectie ziet door de lange wachtlijsten bij de kinderbescherming ernstige risico's voor de veiligheid van kinderen. Gemiddeld moeten kinderen een maand wachten voordat ze geholpen worden, terwijl dat volgens de norm niet langer dan tien dagen mag zijn.

Momenteel staan er zo'n drieduizend kinderen op de wachtlijst bij de Raad voor de Kinderbescherming (RvdK).

Volgens de Inspectie Justitie en Veiligheid en de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd moet de RvdK zowel de wachttijden terugdringen als de veiligheid van de kinderen die nu op de wachtlijst staan waarborgen.

De RvdK wordt ingeschakeld bij situaties waarin de bedreiging van een kind acuut lijkt, waarop de instantie maatregelen treft om het kind in een veilige situatie te brengen.

De inspectiediensten gaan nu onderzoek doen naar de inschatting en hantering van de veiligheidsrisico's van kinderen op de wachtlijst. Naar verwachting zijn de uitkomsten hiervan voor het einde van het jaar bekend.

In een verbeter- en uitvoeringsplan op verzoek van de inspecties meldt de RvdK tot 1 januari 2020 nodig te hebben om de wachttijden terug te brengen tot de norm van gemiddeld tien dagen.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!