Het Rode Kruis heeft onderzocht dat bijna 90 procent van de Nederlanders het niet acceptabel vindt dat omstanders gewonden filmen na een ongeluk. Omdat het toch veel gebeurt, heeft de organisatie de oproep gedaan om bij ongevallen te helpen in plaats van het incident vast te leggen.

De hulporganisatie houdt deze week een actie via sociale media.

"Filmen van heftige situaties met een telefoon lijkt soms wel een soort reflex geworden", zegt Nico Zuurmond, hoofd Nationale Hulp van het Rode Kruis. "Je kunt de tijd die je gebruikt om te filmen ook inzetten om 112 te bellen en eerste hulp te verlenen, want juist dat is in die eerste minuten na een ongeluk van levensbelang."

Hoewel 88 procent vindt dat filmen na een ongeluk op straat niet gepast is, zou een derde van de ondervraagden de filmers niet vragen daarmee te stoppen.

Verder stelt 68 procent dat er noodsituaties zijn waarin zij filmen door omstanders wel nuttig vinden. Beelden kunnen bijvoorbeeld dienen als bewijsvoering, bijvoorbeeld bij een misdrijf of ruzie.

Aan het onderzoek deden zevenhonderd mensen mee. Volgens het Rode Kruis betreft het een representatief onderzoek.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!