De grote drugszaak rondom de zakenman Florian van L. kan doorgaan. De wrakingskamer van de rechtbank in Den Bosch oordeelde maandag dat er onvoldoende aanwijzingen zijn dat de rechters in de zaak vooringenomen zijn.

De verdediging in de zaak had om nieuwe rechters gevraagd, omdat ze geen inzage kregen in dossiers van andere verdachten van het transport van 1.100 kilo cocaïne in Raamsdonksveer. De drugs werden in december 2015 gevonden in een lading ananassap.

Volgens de rechtbank was inzage in deze dossiers niet noodzakelijk voor de beoordeling van het bewijs in de strafzaak.

De zaak is door justitie gesplitst. In de rechtbank in Den Bosch staan de vermeende opdrachtgevers terecht en in Middelburg de andere verdachten.

De bekende zakenman Van L. wordt concreet verdacht van de invoer van 1.100 kilo cocaïne uit Colombia met een straatwaarde 30 miljoen euro. Ook zou nog 3.000 kilo cocaïne naar de haven van Antwerpen zijn vervoerd. Dit zat tussen bananen. Zelf ontkent hij ten stelligste. "Ik kende de andere verdachten niet eens", zei hij maandag.

Behalve Van L., staan nog acht verdachten terecht. Thomas K. is de hoofdverdachte. Naast de twee grote drugstransporten, worden ze ook verdacht van andere drugstransporten, witwassen en deelname aan een criminele organisatie.

Voor de strafzaak zijn zeventien dagen uitgetrokken. De strafeisen volgen op 19 november. De rechtbank zal op 24 januari uitspraak doen.

De vraag om nieuwe rechters heeft weliswaar tot vertraging geleid, maar dat paste nog wel in het tijdsschema. De zaak wordt dinsdagochtend voortgezet.