Het aantal weginspecteurs met opsporingsbevoegdheid wordt verdubbeld van 50 naar 100. Die inspecteurs mogen ook boetes uitdelen.

Dat heeft minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) gezegd bij het televisieprogramma WNL op Zondag. De minister liet weten dat dit moet gaan meewerken aan het voorkomen van files. Ze trekt in totaal 100 miljoen euro uit voor het verminderen van de files.

Ook worden er meer plekken voor bergers ingericht, zodat ze eerder ter plaatse zijn na een ongeluk.

Deze bijzondere opsporingsambtenaren (boa's) moeten bijvoorbeeld optreden als automobilisten een rood kruis negeren, of als vrachtwagenchauffeurs op de vluchtstrook parkeren.

"Een op de vijf files komt door een ongeluk", zegt Van Nieuwenhuizen in het programma. "Veel van die ongelukken veroorzaken dat nare gedrag bij weggebruikers." De inspecteurs moeten dat tegengaan, zegt de minister.

Volgens Van Nieuwenhuizen zorgen deze mensen voor gevaarlijke situaties voor bergers na een ongeluk. Daarnaast dragen ze bij aan het fileleed.

Minister wil ook 'filmersfiles' aanpakken

De minister wil ook in gaan zetten op het aanpakken van 'filmersfiles'. Volgens Van Nieuwenhuizen stoppen steeds meer mensen om een ongeluk te filmen, wat weer een file veroorzaakt.

In 2015 begon rondom Rotterdam een proef met acht van dit soort weginspecteurs. Later is dit uitgebreid naar vijftig, en nu wordt het dus verdubbeld naar honderd.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!