Een Eindhovenaar die begin augustus in het Philips Stadion een verstandelijk beperkte supporter van Feyenoord mishandelde, is vrijdag veroordeeld tot een geldboete van 750 euro, een gebiedsverbod en een schadevergoeding van ruim 500 euro.

De 35-jarige fan met een beperking zat op 4 augustus tussen het PSV-publiek in het stadion tijdens het duel om de Johan Cruijff Schaal. De PSV-aanhanger viel hem aan, omdat hij juichte toen Feyenoord de strafschoppenreeks won.

De mishandeling leidde tot veel beroering en kreeg veel aandacht in de media.

De 45-jarige Eindhovenaar, die al drie keer eerder een stadionverbod had gekregen, was vrijdag niet bij de strafzaak aanwezig.

De man zei tegen de politie dat hij in de veronderstelling was dat het slachtoffer met hem wilde vechten. Pas nadat hij de klap had uitgedeeld, ontdekte de PSV-aanhanger dat het ging om een man met een beperking en niet om een vechtlustige hooligan. De Eindhovenaar bracht een nacht door in de cel en kreeg een tijdelijk gebiedsverbod. 

De officier van justitie eiste een werkstraf van vijftig uur, een tweejarig gebiedsverbod tijdens thuiswedstrijden van PSV en een schadevergoeding van ruim 500 euro. De politierechter legde uiteindelijk een boete, gebiedsverbod en schadevergoeding op.