Het Openbaar Ministerie (OM) heeft geen strafbare feiten geconstateerd rond de zelfdoding van Slobodan Praljak. De Kroatische oud-generaal (72) slikte gif toen hij vorig jaar werd veroordeeld wegens oorlogsmisdrijven.

Praljak overleed in een ziekenhuis in Den Haag, twee uur nadat hij een drankje had ingenomen in de rechtszaal van het Joegoslavië-Tribunaal. Praljak dronk het gif vlak nadat hij het vonnis tegen hem hoorde. 

Uit onderzoek van het OM blijkt dat de oud-generaal bij zijn zelfdoding geen hulp van anderen had gekregen. Om dat te onderzoeken, is gepoogd te achterhalen hoe het flesje met gif in de rechtszaal is gekomen. Het OM heeft echter niet kunnen ontdekken hoe en wanneer Praljak het gif heeft verkregen.

Praljak drinkt vergif in rechtbank Joegoslavië-tribunaal
52
Praljak drinkt vergif in rechtbank Joegoslavië-tribunaal

Praljak dacht al langer aan zelfdoding

Het OM concludeert op grond van getuigenverklaringen dat Praljak al langer aan zelfdoding dacht. Ook werd na zijn dood een afscheidsbrief gevonden. Daarin liet hij aan zijn familie weten al lange tijd geleden te hebben besloten zijn leven te beëindigen als hij schuldig zou worden bevonden.

In het drankje van Praljak zat een dodelijke dosis kaliumcyanide, opgelost in water. Het valt volgens het OM niet uit te sluiten dat Praljak het gif al lange tijd in zijn bezit had. Kaliumcyanide kan in droge vorm worden bewaard en een geringe hoeveelheid is al dodelijk. In dat licht is het niet vreemd dat het invoeren of bewaren van de stof niet is opgemerkt, stelt het OM.

Om te achterhalen hoe het flesje in de rechtszaal is gekomen, zijn onder meer camerabeelden bekeken, diverse getuigen gehoord en ruimten doorzocht waar Praljak verbleef. Op camerabeelden van de gevangenis zijn geen bijzonderheden waargenomen. Hij is wel kort in twee ruimtes zonder camera's geweest: het toilet en de ophoudkamer, een soort wachtruimte. Hier is niets relevants aangetroffen, aldus het OM.

Denk jij aan zelfmoord? Je bent niet alleen. Neem contact op met 113 Zelfmoordpreventie via www.113.nl.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!