De Reclame Code Commissie heeft een klacht van de meerdere donorkinderen over het werven van wensouders door een kliniek in Spanje ongegrond verklaard. In Spanje wordt nog met anonieme donoren van eicellen en sperma gewerkt.

De commissie doet zelf geen mededelingen over haar uitspraken tot die onherroepelijk zijn, maar volgens een woordvoerder van de klagers is de klacht ongegrond verklaard, omdat de wet reclame-uitingen of bemiddeling voor medische procedures buiten Nederland niet expliciet verbiedt.

Stichting Donorkind vindt dat kinderen die met behulp van anonieme donoren worden geboren het recht wordt ontnomen erachter te komen wie de donor was.

In Nederland is anonieme donatie daarom afgeschaft. De klagers, gesteund door Stichting Donorkind, vinden het heel raar dat je in Nederland reclame kunt maken voor een praktijk in Spanje die bij ons verboden is.

Ties van der Meer, voorzitter Stichting Donorkind, vindt dat er "stappen ondernomen zouden moeten worden door de overheid om te garanderen dat de rechten van Nederlandse kinderen niet afgenomen kunnen worden door buitenlandse bedrijven".

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!