In de bodem, het grondwater en het oppervlaktewater rondom het bedrijf Custom Powders in Helmond zijn verhoogde concentraties van de giftige stoffen GenX en PFOA aangetroffen, blijkt uit verkennend onderzoek in opdracht van de gemeente Helmond.

De hoogste concentraties van de mogelijk kankerverwekkende stoffen zijn gevonden in de buurt van het bedrijf, bij een aantal moestuinen en in een visvijver.

Acute maatregelen voor de bescherming van de volksgezondheid of het milieu zijn niet nodig, maar de gemeente laat wel extra onderzoek doen naar de exacte omvang van de vervuiling.

De nauwelijks afbreekbare stoffen hebben de fabriek vooral via de schoorsteen verlaten. Daarom zijn vooral plekken onderzocht die onder de rook van de fabriek liggen. Het vervolgonderzoek richt zich op locaties in andere windrichtingen.

Stoffen kunnen worden gebruik als beschermingslaag

Custom Powders verwerkte GenX en PFOA voor het in opspraak geraakte Dordtse bedrijf Chemours. Nadat GenX in de rioolwaterzuivering was aangetroffen, is het bedrijf daar eerder dit jaar mee gestopt. GenX werd door het bedrijf gebruikt als vervanging van het schadelijkere PFOA.

GenX en PFOA kunnen worden gebruikt als beschermingslaag voor bijvoorbeeld pannen, kartonnen verpakkingen en kleding.

Beide stoffen zijn schadelijk voor de lever en mogelijk kankerverwekkend, meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!