De verhuurder van een bierfiets die drie jaar geleden in botsing kwam met een trein in Eindhoven, hoeft de schade aan het treinstel niet te betalen. Dat heeft de rechtbank in Den Bosch woensdag bepaald.

De NS en zijn verzekeringsmaatschappij hadden een rechtszaak aangespannen en eisten een schadevergoeding van bijna 173.000 euro.

Door het ongeluk in april 2015 viel één dodelijk slachtoffer. Het was een speler van een voetbalvereniging uit Nuenen. De voetbalclub had de bierfiets gehuurd om een kampioenschap te vieren. 

De NS vond dat de verhuurder aansprakelijk is voor het ongeval, omdat hij een te brede bierfiets zou hebben verhuurd. Ook zou de verhuurder onbetamelijk hebben gehandeld, omdat hij wist dat er alcohol zou worden gedronken.

Maar de rechtbank ziet dit als de verantwoordelijkheid van de gebruikers van de fiets. Hoewel de fiets breder dan de maximaal toegestane 1,5 meter was, blijkt nergens uit dat de breedte de oorzaak van het ongeval was.

Ook is niet gebleken dat alcoholgebruik tot het ongeluk heeft geleid. De oorzaak van de aanrijding bij een bewaakte spoorovergang in Eindhoven is altijd onduidelijk gebleven.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!