De politie heeft in Amsterdam een 32-jarige Syriër aangehouden wegens deelname aan een terroristische organisatie en het witwassen van geld.

De man zou voor zijn komst naar Nederland vermoedelijk actief zijn geweest bij de aan Al Qaida gelieerde strijdgroep Jabhat Al Nusra, meldt het Openbaar Ministerie (OM) dinsdag.

De verdachte man zou in 2014 onder een valse naam en met een vervalst Syrisch paspoort asiel hebben aangevraagd in Nederland, waarna hij een tijdelijke verblijfsvergunning kreeg.

In september vorig jaar werd de verdachte bij een bezoek in het Amsterdamse debatcentrum De Balie herkend als IS-strijder. Op dat moment werd de documentaire City of Ghosts vertoond, waarin te zien was hoe Raqqa als hoofdstad van het kalifaat in een spookstad veranderde.

Verdachte actief tijdens gewapende strijd in Raqqa

Volgens de AIVD komt de verdachte uit Raqqa en zou hij deel hebben genomen aan de gewapende strijd in Syrië. Uit strafrechtelijk onderzoek blijkt dat hij bij Jabhat Al Nusra gevechtshandelingen zou hebben verricht en mogelijk betrokken is geweest bij aanslagen in Syrië, waarbij veel dodelijke slachtoffers gevallen zouden zijn.

De man is in zijn woning in Amsterdam aangehouden. Ook is zijn huis doorgezocht en is beslag gelegd op apparatuur, financiële gegevens en reisdocumenten.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!