Drie eigenaren van een autoverhuurbedrijf in Tilburg zijn dinsdag vrijgesproken van het witwassen van crimineel geld van leden van de inmiddels verboden motorclub Satudarah.

De eigenaren verhuurden vaak auto's aan motorclubleden die met contant geld betaalden. De officier van justitie vond dat zij daarmee criminaliteit faciliteerden en eiste begin deze maand boetes tot 100.000 euro en voorwaardelijke celstraffen tot een jaar.

De rechtbank in Zwolle vindt echter dat niet is gebleken dat het geld waarmee de motorclubleden de auto's huurden afkomstig is van misdrijven. Ook is niet bewezen dat het bedrijf dat wist of daarvan een vermoeden had. Ook stelt de rechtbank dat het bedrijf niet onzorgvuldig was door onderzoek naar de herkomst van het geld na te laten.

Bovendien betaalden niet alleen de zestien motorclubleden met contant geld, maar ook 572 andere huurders. Het bedrijf registreerde dat allemaal netjes. De onderneming kreeg ook nooit signalen vanuit de overheid dat het zich door deze werkwijze mogelijk schuldig zou maken aan strafbare feiten, aldus het vonnis.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!