De uitlevering van Saïd C. aan Marokko is door de rechtbank in Breda terecht ontoelaatbaar verklaard, zo heeft de Hoge Raad dinsdag bepaald.

Marokko verdenkt de man uit Roosendaal van internationale drugshandel en corruptie en wil hem daarvoor berechten.

De rechter in Breda dacht dat C. gemarteld zou worden en mogelijk ook terecht zou staan vanwege zijn betrokkenheid bij de protesten in de Rif-regio in Marokko, terwijl hij daar niet voor uitgeleverd zou worden.

De rechtbank oordeelde dat de kans groot is dat C. in Marokko geen eerlijk proces krijgt. De rechter schatte de kans als reëel in dat verklaringen van medeverdachten na foltering zijn verkregen en dat deze als bewijs tegen C. worden gebruikt.

Marokko heeft volgens de rechtbank te algemene en te vage garanties afgegeven, niet genoeg om het risico op een oneerlijk proces weg te nemen.

Het Openbaar Ministerie (OM) was het daar niet mee eens en tekende beroep in cassatie aan bij de Hoge Raad. De advocaat-generaal bij de Hoge Raad adviseerde de beslissing van de Bredase rechter terug te draaien, maar de raad ging daar niet in mee.

In Nederland is C. verdachte in een grote drugszaak. Met familieleden zou hij vanuit Roosendaal en Etten-Leur miljoenen hebben verdiend met de export van softdrugs naar Frankrijk. Deze zaak loopt nog bij de rechtbank.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!