Automobilisten zullen de komende vijf jaar naar verwachting fors langer in de file staan, staat in een dinsdag gepubliceerd rapport van het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid (KiM).

Hoewel de capaciteit van het wegennet groter wordt, zal de vertraging (reistijdverlies) van automobilisten tussen nu en 2023 met meer dan een derde toenemen. Reden voor de toenemende drukte is de aanhoudende economische groei. 

In vergelijking met 2017 zal er in 2023 "op het hoofdwegennet 10 procent meer voertuigkilometers worden afgelegd". Minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) heeft het rapport naar de Tweede Kamer gestuurd.

"De cijfers van het KiM onderstrepen dat we voluit door moeten om de groei van het verkeer op te vangen", laat Van Nieuwenhuizen in een reactie weten. Enkele grote uitbreidingsprojecten zullen naar verwachting voor verlichting zorgen, maar die zijn pas na 2023 klaar.

Voor uitbreiding van het wegennet is in totaal 20 miljard euro gereserveerd. Tussen nu en 2030 komt er ruim 1.000 kilometer aan extra rijstroken bij. Voor maatregelen om op korte termijn files tegen te gaan, bijvoorbeeld met een snellere berging na ongevallen, is 100 miljoen euro beschikbaar.

Zo ontstaat een spookfile
57
Zo ontstaat een spookfile

Ook spoor wordt komende vijf jaar drukker

Het groeiende autoverkeer leidde de afgelopen jaren tot een toenemende CO2-uitstoot. Staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur) vertrouwt er evenwel op dat die trend zal worden gekeerd. Het kabinet mikt erop dat in 2030 elke nieuwe verkochte wagen emissievrij zal zijn.

Ook op het spoor wordt het in de jaren tot en met 2023 drukker. Het KiM gaat ervan uit dat het aantal kilometers dat treinpassagiers bij elkaar afleggen in die periode met zo'n 14 procent toeneemt. Daarmee wordt de stijgende lijn van de afgelopen jaren doorgezet.

ProRail maakte deze zomer bekend zeker 20 miljard euro te steken in opwaardering en vernieuwing van het spoor. Er moeten meer treinen komen die sneller en korter op elkaar rijden en er moeten grotere stations gerealiseerd worden. Daarmee zou een groot deel van de verwachte groei gefaciliteerd kunnen worden.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!