Met de actie Giro555 is bijna 15 miljoen euro binnengehaald voor hulp aan het Indonesische eiland Sulawesi. Dat hebben de hulporganisaties achter het gironummer laten weten.

De hulporganisaties bieden met het geld onder meer onderdak, water en voedsel en hygiënepakketten aan de getroffenen van de aardbeving en tsunami die het eiland op 28 september troffen. 

Volgens de meest recente officiële cijfers zijn 2.081 doden gevallen en raakten 4.400 mensen zwaargewond. 200.000 mensen zijn dakloos geworden en 1.300 mensen worden nog vermist.

Het zoeken naar de vermisten is twee weken na de ramp stopgezet, zegt een woordvoerder van de Samenwerkende Hulporganisaties (SHO). Maar er wordt nog steeds een onbekend aantal mensen vermist.

"Tijdens de ramp zijn twee hele wijken van de hoofdstad Palu compleet weggevaagd. Daar woonden ongeveer tweeduizend mensen. Niemand weet waar die gebleven zijn", aldus de zegsman.

Hulpverlening richt zich op overlevenden

Op dit moment richt de hulpverlening zich vooral op medische- en psychologische hulp aan de getroffenen en hulp aan kinderen. Ook worden nog steeds noodhulppakketten en hygiënepakketten met onder meer zeep, shampoo en toiletpapier uitgedeeld.

Aan de wederopbouw van Sulawesi is nog niet begonnen. "Daarvoor is nog een lange weg te gaan", verwacht de woordvoerder van de SHO.

Giro555 blijft tot 31 december open voor donaties. Voor de slachtoffers was ook een nationale actiedag, genaamd Nederland helpt Sulawesi, op woensdag 10 oktober. Die dag begon met een voorlopige opbrengst van bijna 6,1 miljoen euro. Aan het einde van die dag stond de teller op 11,2 miljoen euro.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!