Een 25-jarige man uit Almelo is veroordeeld tot negen jaar gevangenisstraf en tbs met dwangverpleging vanwege het doodsteken van zijn 26-jarige vriendin. De straf is iets hoger dan de acht jaar cel en tbs die het Openbaar Ministerie (OM) twee weken geleden tegen hem had geëist.

De man, Marc B., heeft bekend dat hij de vrouw op maandagochtend 19 juni 2017 in haar appartement met 32 messteken om het leven heeft gebracht.

Waarom hij tot zijn daad is gekomen, bleef echter onduidelijk. Hun relatie was verslechterd, zijn zaak liep niet goed en hij was gestrest.

De rechtbank in Almelo neemt het hem bijzonder kwalijk dat hij geen opening van zaken heeft gegeven, waardoor hij "de verwerking bij de nabestaanden van de vrouw bemoeilijkt".

De verdachte heeft verklaard dat bij hem de stoppen doorsloegen toen de vrouw was gaan gillen. Zij zou dat hebben gedaan toen hij had gedreigd zichzelf wat aan te doen.

Man niet tot zelfinzicht in staat, zeggen hulpverleners

Na de steekpartij heeft hij geprobeerd zichzelf met hetzelfde mes van het leven te beroven. Hij had twee uur bloedend in de badkamer gelegen tot hij het alarmnummer belde. De vrouw was toen al overleden.

Uit onderzoek in het Pieter Baan Centrum is naar voren gekomen dat de man een narcistische en beperkt ontwikkelde persoonlijkheid heeft en nauwelijks tot zelfinzicht in staat is.

Daarom sluiten deskundigen niet uit dat hij zonder behandeling opnieuw geweld zal gebruiken.