Jeugdzorginstelling Transferium in Heerhugowaard sleept achttien gemeenten voor de rechter, omdat honderd kwetsbare jongeren voor behandeling mogelijk naar een andere regio zouden moeten door een openbare aanbesteding.

In de gesloten jeugdzorginstelling zitten jongeren met zeer ernstige problemen, zoals zelfdestructie, agressie en verslaving.

Ze ontvangen de zwaarste vorm van jeugdzorg, omdat ze zonder behandeling een risico voor zichzelf en hun omgeving zijn.

Na het overhevelen van de jeugdzorg naar gemeenten in 2015 kunnen deze gemeenten kiezen om via een openbare aanbesteding te bepalen wie deze zorg mag geven.

De aanbesteding is voorlopig gegund aan jeugdhulpverlener Horizon, die op dit moment geen gesloten jeugdzorginstelling heeft in de regio.

'Ervaring mogelijk in één klap weg'

"Het kan niet zo zijn dat een papieren aanbesteding de in tien jaar opgebouwde kennis en expertise in één klap vernietigt", zegt directeur van Transferium Vrank Post. 

"De rust, het veiligheidsgevoel en het vertrouwen dat jongeren in de gesloten jeugdzorg zo hard nodig hebben, wordt hiermee weggehaald", aldus Post.

Hij vindt dat jongeren in de jeugdzorg nooit onderwerp van aanbesteding mogen zijn. "We moeten in het belang van het kind denken in plaats van de marktwerking."

De dagvaarding, die is gestuurd naar gemeenten in de regio's Alkmaar, West-Friesland en de Kop van Noord-Holland, is dan ook in bredere zin bedoeld "voor elke toekomstige jongere in de gesloten jeugdzorg".

Als de zorgtaak wordt gegund aan Horizon vreest Transferium, de enige gesloten jeugdzorginstelling in het noordelijke deel van Noord-Holland, ook voor sluiting. Dit terwijl de instelling nauw samenwerkt met andere jeugdhulpinstellingen in de regio. "De consequenties zijn enorm en onomkeerbaar", stelt Post.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!