Minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) is niet van plan een schadeclaim van de Argentijnse oud-piloot Julio Poch te erkennen, schrijft de minister maandag in een brief aan de Tweede Kamer.

Poch stond in Argentinië terecht voor het uitvoeren van dodenvluchten tijdens de junta, maar werd vrijgesproken. Hij diende een claim in tegen de Nederlandse Staat, omdat zijn arrestatie en uitlevering aan Argentinië met hulp van Nederland tot stand kwamen.

In 2009 verstrekte Nederland vluchtgegevens van Poch, die voor Transavia werkte, aan Spanje. Hij werd vervolgens op de luchthaven van Valencia gearresteerd.

Pochs advocaat, Geert-Jan Knoops, stelt dat Nederland "onrechtmatig" heeft gehandeld in de zaak.

Knoops maakt Nederland drie verwijten, die Grapperhaus bestrijdt. De minister verwijst daarbij onder meer naar twee uitspraken van de voorzieningenrechter.

Grapperhaus meldt dat het opsporingsonderzoek was gebaseerd op meldingen die het Openbaar Ministerie (OM) in 2006 van getuigen ontving. Op basis daarvan werd nader onderzoek gedaan.

"Dat onderzoek leek de aanvankelijke verdenking te versterken", aldus de minister. "Op basis daarvan is een rechtshulprelatie met Argentinië aangegaan. Er zijn geen aanknopingspunten voor het verwijt dat dit opsporingsonderzoek onrechtmatig is geweest."

Oud-piloot Julio Poch vrijgesproken: een tijdlijn
98
Oud-piloot Julio Poch vrijgesproken: een tijdlijn