De Hoge Flux Reactor in Petten is donderdag uitgeschakeld nadat een hoeveelheid verontreinigd water in een kruipruimte is gelekt. Volgens exploitant NRG is de reactor veilig uitgeschakeld nadat de lekkage was ontdekt en is er geen gevaar voor de omgeving.

De lekkage, die is verholpen, ontstond tijdens geplande werkzaamheden. Medewerkers die de werkzaamheden uitvoerden zijn gecontroleerd op de aanwezigheid van radioactieve stoffen, hierbij zijn geen bijzonderheden aangetroffen.

NRG doet nader onderzoek naar de oorzaak en de aard van de lekkage en de hoeveelheid van het weggelekte water. Ook wordt het grondwater in de directe nabijheid van de reactor in de gaten gehouden.

Er is voor omwonenden geen noodzaak tot het nemen van beschermingsmaatregelen, laat de Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming (ANVS) weten. De ANVS ziet toe op de verdere afhandeling van de gebeurtenis.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!