Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) heropent het asielzoekerscentrum Den Helder. De organisatie is met spoed op zoek naar nieuwe locaties voor de opvang van asielzoekers.

Het Noordhollands Dagblad berichtte donderdag dat het COA op korte termijn ruim negenhonderd extra asielzoekers wil huisvesten in Den Helder en Alkmaar.

Een woordvoerder van het COA kon niet bevestigen dat ook Alkmaar een azc heropent. "Dat is niet afkomstig uit onze informatie. Het is aan de gemeente om daarover te communiceren, zij hebben de regie over het bestuurlijke traject en de sociale gevolgen", aldus de woordvoerder tegen NU.nl.

De gemeente Den Helder kondigde donderdag aan dat de locatie aan de Nieuweweg voor het einde van het jaar weer in gebruik zal worden genomen.

Extra opvangplekken nodig door krapte op woningmarkt

De extra opvanglocaties zijn nodig door de krapte op de woningmarkt. Doordat de asielzoekers die nu nog in een asielzoekerscentrum zitten geen woning krijgen, blijven ze langer op hun huidige plek. Dit zorgt ervoor dat er voor nieuwe asielzoekers geen ruimte is.

Volgens de COA-woordvoerder speelt ook mee dat de procedures van de huidige asielzoekers langer duren dan verwacht. Tevens is de instroom dit jaar weer licht gestegen. Het COA heeft daarom ongeveer vijfduizend extra opvangplekken nodig.

Een heropening van het azc in Alkmaar zou opvallend zijn. De locatie aan de Robonsbosweg werd op 1 oktober gesloten, als laatste azc in de stad.

Waarom kunnen asielzoekers jarenlang procederen?
60
Waarom kunnen asielzoekers jarenlang procederen?

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!