De politie heeft in de nacht van woensdag op donderdag een handgranaat aangetroffen bij het Bijlmerplein in Amsterdam. Agenten kwamen af op een melding van geloste schoten.

Rond 4.00 uur kreeg de politie melding over de schoten en het mogelijk wegrijden van voertuigen aan het Bijlmerplein.

Eenmaal ter plekke trof de politie geen gewonden aan, maar vonden agenten wel een voorwerp op straat. Dit bleek na onderzoek van de explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) een handgranaat te zijn. De EOD heeft het explosief onschadelijk gemaakt en afgevoerd. Het gebied werd tijdelijk afgezet voor sporenonderzoek.

De politie heeft onderzoek gedaan naar kogelgaten of hulzen, naar aanleiding van de melding van geloste schoten. Dit heeft niets opgeleverd.

Mensen in omliggende woningen werden gevraagd binnen te blijven. "Maar de vondst gebeurde op een tijdstip waarop gelukkig de meeste mensen nog in bed lagen", zegt een woordvoerder van de politie.

De politie roept getuigen op zich te melden.

Granaat voor hotel bij Vondelpark

In de nacht van dinsdag op woensdag werden ook al twee explosieven gevonden in Amsterdam. Een handgranaat werd gevonden voor een hotel bij het Vondelpark. Het voorwerp werd rond 2.30 uur door een medewerker van het hotel gevonden. Later bleek het om een nog niet ontplofte handgranaat te gaan.

Aan de Lemelerbergweg in Amsterdam-Zuidoost werd in diezelfde nacht ook een explosief gevonden. Volgens de politie bestaat er geen verband tussen de twee aangetroffen explosieven.

Minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid liet onlangs weten dat er sinds begin vorig jaar zestien incidenten met handgranaten bij (horeca)bedrijven zijn geweest. Tien keer ontplofte er een granaat. Criminelen gebruiken de methode om ondernemers onder druk te zetten.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!