Bij een grote stalbrand in Heusden (gemeente Asten in Noord-Brabant) zijn dinsdagochtend zeker vierduizend varkens om het leven gekomen.

De brandweer wist te voorkomen dat het vuur oversloeg naar andere stallen. Daardoor zijn twee stallen met in totaal 4.800 dieren behouden gebleven. Het is nog niet duidelijk hoeveel varkens precies om het leven zijn gekomen bij de brand.

Bij de brand kwam veel rook vrij. De brandweer raadt omwonenden aan hun ramen en deuren gesloten te houden. Het nablussen kan nog enkele uren duren, waardoor de omgeving rekening moet houden met stank- en rookoverlast. De brandweer rukte onder andere uit met vier blusvoertuigen en twee hoogwerkers.

De eigenaar van de stal zegt tegen het Eindhovens Dagblad dat een medewerker voorafgaand aan de brand een explosie hoorde, waarna er veel rook vrijkwam. Het bedrijf verzorgt zeker 8.800 varkens, waaronder veel biggen.

Duizenden varkens omgekomen bij brand in stal Brabant
39
Duizenden varkens omgekomen bij brand in stal Brabant

Jaarlijks komen tienduizenden dieren om

Volgens stichting Wakker Dier kwamen er vorig jaar 229.000 dieren om bij in totaal dertien stalbranden. In 2018 staat dat aantal vooralsnog op 97.000. De omgekomen varkens van dinsdag zijn nog niet in dat cijfer opgenomen. Het aantal dieren dat bij stalbranden is omgekomen stijgt sinds 2014 jaarlijks ondanks een actieplan.

In juli kwamen verschillende belanghebbenden samen met de overheid met een nieuw actieplan om stalbranden tegen te gaan. Waar bij het vorige actieplan vooral werd gekeken naar nieuwe stallen, ligt de focus bij het huidige plan op de kenmerken van bestaande stallen.

Een voorbeeld daarvan is het controleren van elektra, omdat kortsluiting geregeld de oorzaak van een brand is.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!