Slechts een kwart van de ouderen tussen de 60 en 65 jaar reageert op een oproep voor de griepprik. Ze voelen zich vaak te gezond en onderschatten de ernst van de griep, zegt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Het is volgens het RIVM de groep die het kwetsbaarst is, maar ook het minst ingaat op de uitnoding, schrijft De Telegraaf dinsdag. 

"Vaak zeggen ze: 'Nou, dan krijg ik toch een griepje'", zegt Margot Carpay van het RIVM. Maar ouderen vergeten dat ze meer risico hebben op een ernstige griep met grote gevolgen als een longontsteking of hartproblemen. Daarnaast kunnen ze ook hun omgeving besmetten.

Volgens het RIVM overlijden jaarlijks zo'n 2.700 mensen aan gevolgen van de griep in ons land. Afgelopen jaar woedde er een griepepidemie van achttien weken.

Vaccinatiegraad daalt al jaren achtereen

De vaccinatiegraad daalt al jaren. Dit geldt ook voor vaccinaties naast de griepprik. Maar de helft van de Nederlanders met een hoog risico op complicaties bij griep haalde het afgelopen jaar een griepprik, maakte gezondheidsinstituut Nivel deze maand bekend. Tien jaar eerder was dit aandeel nog 72 procent.

Onder de mensen boven de 65 jaar met een risico op complicaties is de vaccinatiegraad het hoogst. Van deze groep haalde 70 procent vorig jaar een griepprik.

Volgens De Telegraaf laat het ministerie onderzoeken of er mogelijkheden zijn om vaccinatie in de zorg te verplichten. 

Alle universitaire medische ziekenhuizen werken mee aan een campagne waarbij het medische personeel wordt aangemoedigd zich te laten vaccineren. Daarvoor liet minister van Medische Zorg Bruno Bruins zich als eerste inenten.