De politie heeft het provinciehuis in Lelystad en de omgeving maandagochtend enige tijd afgezet na de vondst van een verdacht pakketje. Nadat rond 8.30 uur bleek dat het pakket niet gevaarlijk was, gaf de politie het provinciehuis weer vrij.

De Explosieven Opruimingsdienst (EOD) heeft onderzoek gedaan naar de aard van het pakket.

Het pand was ook behangen met spandoeken met daarop leuzen over de Oostvaardersplassen, bevestigt een politiewoordvoerder maandag in gesprek met NU.nl.

Op de doeken staan leuzen als "OVP weg ermee" en "Welkom in de schiettent van SBB". Met de afkorting SBB wordt mogelijk Staatsbosbeheer bedoeld.

De laatste weken zijn er meerdere protesten geweest tegen het plan om zeker duizend edelherten in het natuurgebied af te schieten. Het afschieten begint in november, als de bronsttijd voorbij is.

Volgens provincie Flevoland moet het aantal grote grazers in de Oostvaardersplassen flink verminderd worden, omdat de dieren het als vogelreservaat bedoelde gebied grotendeels hebben afgegraasd.

Automobilisten bij provinciehuis worden tegengehouden

De politie kan nog niet zeggen of er een verband is tussen het pakketje en de spandoeken. "Maar dat is wel een van de zaken die we nu onderzoeken", stelt een politiewoordvoerder.

Een deel van het station was afgezet. Deze beperking is rond 7.45 uur opgeheven, meldt de NS. De treinen bleven tijdens de tijdelijke afzetting wel gewoon rijden. Iets na 9.00 uur meldde Arriva via Twitter dat ook het busverkeer weer is hervat.

Het provinciehuis staat aan de Visarenddreef.

Foto: ANP

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!