Een Zuid-Afrikaanse stichting heeft beslag laten leggen op huizen van Erik Staal, de voormalige topman van woningcorporatie Vestia. De stichting zegt door hem te zijn opgelicht.

De stichting Housing Association South Africa (HASA), ooit opgezet voor sociale huisvesting in Zuid-Afrika, stelt dat Staal in totaal 2,2 miljoen euro uit de stichting heeft weggesluisd.

De stichting heeft daarom beslag gelegd op Staals woningen in Nederland en op Bonaire, maakt de bestuurder van HASA, advocaat Willem van Nielen, vrijdag bekend in het tv-programma Nieuwsuur.

"Uit ons onderzoek is gebleken dat voor een bedrag van 2,2 miljoen gelden niet zijn besteed aan het doel van de stichting. Wij menen dat dit geld terugbetaald moet worden. We hebben de heer Staal meerdere malen opgeroepen en verzocht om medewerking te verlenen en dat bedrag terug te betalen. Dat is niet gebeurd en daarom moeten wij nu beslag gaan leggen", aldus Van Nielen.

Er loopt al langer een strafrechtelijk onderzoek naar Staal in deze zaak. Justitie verdenkt hem ervan 1,2 miljoen euro achterover te hebben gedrukt. Hij wordt verdacht van verduistering, witwassen en valsheid in geschrifte. Hij werd vorig jaar april opgepakt, waarna huiszoekingen volgden.

De stichting werd in de jaren negentig opgericht. Verschillende gemeenten en woningcorporaties doneerden geld, met de bedoeling om woningen te bouwen voor arme Zuid-Afrikanen.

Vestia ging bijna ten onder aan riskante beleggingen

Vestia, de grootste woningcorporatie van het land, kwam enkele jaren terug in zware financiële problemen. Dat kwam door riskante beleggingen in zogeheten derivaten. Vestia, dat door andere corporaties gered moest worden van de ondergang, claimde van onder anderen Staal een schadevergoeding voor het financiële debacle van in totaal ruim 2 miljard euro.

Van Nielen zegt niet uit te sluiten dat Staal die schikkingen deels heeft betaald met achterovergedrukt geld uit de stichting HASA.

Binnen Vestia is "geschokt gereageerd", zo laat de corporatie weten in een persbericht. Vestia zegt formeel juridisch niet meer met HASA te maken te hebben, maar steunt de oproep van Van Nielen.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!