Een knutselwerkje van een kind heeft vrijdagmiddag tijdelijk voor de ontruiming van een winkelgebied in het centrum van Almere gezorgd. In eerste instantie werd het knutselwerkje aangemerkt als verdacht pakketje, maar nadat het loos alarm bleek werd het gebied weer vrijgegeven.

Het werkje bleek eerder op de dag te zijn gemaakt tijdens een educatief programma in cultureel centrum KAF. Dat zegt de projectleider bij KAF, Lisa van Doorn.

Voor dat programma Space Waste Lab van Daan Roosegaarde, hadden basisschoolleerlingen vrijdagochtend een zogenoemd 'bat sign' gemaakt. Dat ding is gemaakt van een kartonnen koker, met draadjes die naar een batterij leiden, die weer een lampje laten branden.

"Het is lastig te achterhalen hoe het op straat is terecht gekomen. Wellicht dat het uit een tas van een van de kinderen is gevallen. We betreuren het heel erg dat er zoveel commotie over is ontstaan. Toen we zagen wat het voorwerp was, hebben we direct de politie gebeld", zegt Van Doorn.

Een aantal panden en woningen werd ontruimd na de vondst van het verdachte pakketje. Het filiaal van de Hema en de bovengelegen appartementen moesten worden ontruimd. Mensen die uit hun huis moesten, werden opgevangen in het gemeentehuis van Almere.

Ook het gerechtsgebouw in Almere werd tijdelijk gesloten. Bezoekers mochten ook de hoofdingang van het Flevoziekenhuis niet gebruiken.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!