Het kabinet trekt 3,5 miljoen euro extra uit voor de herdenking en viering van de 75e Bevrijdingsdag na de Tweede Wereldoorlog. De landelijke viering is in 2020.

Staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid) wil er zo voor zorgen dat "het verhaal over de bevrijding goed wordt verteld".

Blokhuis belooft nog meer geld bij te leggen voor educatieve projecten over de oorlog en de bevrijding. Hoeveel dat wordt, laat hij nog niet weten.

De herinneringscentra in de voormalige kampen Westerbork, Amersfoort en Vught kregen eerder dit jaar elk al 1 miljoen euro voor uitbreiding en educatie. De bevrijdingsfestivals kregen ook in totaal 1,4 miljoen euro.

De 3,5 miljoen euro gaat naar onder andere het Nationaal Comité 4 en 5 mei, de stichting 75 jaar vrijheid en de pleisterplaats voor de Indische en Molukse gemeenschap. Indische en Molukse Nederlanders herdenken in 2020 dat de Japanse bezetting 75 jaar geleden ten einde kwam.

De feestelijkheden beginnen in augustus 2019 in het zuiden van het land, omdat dat deel al in 1944 werd bevrijd. De rest van Nederland volgt in 2020.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!