De woningen van alle burgemeesters komen voortaan in aanmerking voor een preventieve veiligheidscheck. Het gaat om advies over bijvoorbeeld de sloten, ramen en het alarmsysteem.

Dat bevestigt het ministerie van Binnenlandse Zaken donderdag in de Volkskrant. De check wordt uitgevoerd door het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) en is niet verplicht.

Daarnaast wordt aan de hand van een enquête ook nog bekeken welke veiligheidsbehoeftes burgemeesters hebben. Volgens de CCV worden de kosten voor elke burgemeester betaald door het ministerie van Binnenlandse Zaken.

Nu wordt er soms ook al een veiligheidscheck bij het huis van een burgemeester gedaan, maar alleen als daar een aanleiding voor is, bijvoorbeeld na bedreigingen.

Het CCV zegt in de Volkskrant dat burgemeesters de laatste jaren steeds meer bevoegdheden hebben gekregen. Zo kan een burgemeester zonder rechtszaak panden sluiten vanwege het vervaardigen van drugs. Dat kan voor meer agressie zorgen, zegt het CCV.

Extra beveiliging voor burgemeester Haarlem

Een van de redenen voor het strengere toezicht is de situatie rond de Haarlemse burgemeester Jos Wienen, die vanwege serieuze doodsbedreigingen ondergedoken is en sinds medio september in de openbare ruimte vergezeld wordt door zwaarbewapende agenten.

Minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) liet in juni al weten een preventieve veiligheidscheck voor woningen van burgemeesters te onderzoeken. Reden hiervoor was de uitkomst van de Monitor Agressie en Geweld Openbaar Bestuur 2018.

Hieruit bleek dat vorig jaar 29 procent van de politieke ambtsdragers bij gemeenten, provincies en waterschappen vanuit hun functie te maken hebben met agressie of geweld. Dat is een stijging van 2 procent ten opzichte van 2016.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!