Jos de G. (51), die veroordeeld is voor het verkrachten en doden van de vijftienjarige Nicole van den Hurk, gaat in cassatie bij de Hoge Raad. Dat hebben zijn advocaten woensdag laten weten. De G. kreeg op 9 oktober in hoger beroep twaalf jaar cel opgelegd.

Job Knoester, een van de advocaten van De G., liet na de uitspraak van het gerechtshof in Den Bosch al aan NU.nl weten dat hij "zwakke plekken" in het vonnis zag en dat de kans groot was dat ze in cassatie zouden gaan.

De verdediging heeft voor het hof betoogd dat De G. geen eerlijk proces heeft gehad en dat doorslaggevend bewijs ontbreekt. Zij bepleitten integrale vrijspraak voor de verdachte. De raadslieden vinden dat het hof hun verweren op een aantal punten "ondeugdelijk" heeft verworpen. Ook vinden zij de bewezenverklaring "gebrekkig gemotiveerd".

Het werd De G. door het hof aangerekend dat hij "een jong meisje met een heel leven voor zich heeft gedwongen tot seks en daarna heeft gedood".

Volgens het hof heeft De G. de tiener met geweld om het leven gebracht en haar lichaam daarna verborgen om ontdekking te voorkomen. De G. was zelf niet bij de uitspraak aanwezig.

Man kwam in beeld na DNA-match

Van den Hurk verdween in de vroege ochtend van 6 oktober 1995. Anderhalve maand later werd haar lichaam gevonden in de bossen tussen Mierlo en Lierop.

De zaak bleef lang onopgelost, tot De G. in 2014 in beeld kwam na een DNA-match. De rechtbank legde in 2016 vijf jaar cel op, na een eis van veertien jaar. De rechter achtte toen alleen de verkrachting bewezen.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!