Het Openbaar Ministerie (OM) heeft een waarnemer gevonden voor de vertrekkende hoofdofficier van justitie Charles van der Voort. Bob Steensma, de huidige hoofdofficier van Noord-Holland, gaat als waarnemer aan de slag in Breda.

Hij blijft een dag per week werken voor zijn 'eigen' parket.

Van der Voort vertrekt op 15 november vanwege problemen met de werksfeer en een "gebrek aan transparantie". Ook voor zijn plaatsvervanger is een tijdelijke opvolger gevonden.

Het college van procureurs-generaal, de landelijke top van het OM, heeft verder een 'kwartiermaker' aangesteld. Die moet gaan onderzoeken hoe het werkklimaat bij het parket kan worden verbeterd.

Vertrek top na extern onderzoek

Het dinsdag bekendgemaakte vertrek van de top volgde op een extern onderzoek naar de cultuur binnen het parket. Ook de directeur bedrijfsvoering stapt aan het eind van dit jaar op naar aanleiding van het kritische onderzoek.

Het OM benadrukt dat de strijd tegen de georganiseerde misdaad in Noord-Brabant gewoon doorgaat. Steensma's plaatsvervanger Sue Preenen neemt het werk in Noord-Holland tijdelijk voor haar rekening.

Het OM weet nog tot wanneer de taken moeten worden waargenomen. De werving "zal zorgvuldig gebeuren en enige tijd in beslag nemen".