Een grote voorraad stamcellen wordt woensdag onder politiebegeleiding van Leiden, waar het materiaal tot nog toe werd opgeslagen, naar Amsterdam, waar het voortaan wordt beheerd, vervoerd.

Het gaat om stamcellen uit navelstrengen waarbij ernstig zieke mensen gebaat kunnen zijn.

Een woordvoerder van de bloedbank Sanquin zegt tegen NU.nl dat het transport rond 12.00 vertrekt. Dit zal naar verwachting enige overlast veroorzaken voor automobilisten op de A4. Op die weg zal rond deze tijd in elk geval één rijstrook afgesloten zijn.

Volgens Sanquin wordt er in de stad stapvoets gereden en haalt het transport op de snelweg een snelheid van 60 tot 80 kilometer per uur. "Onderweg mag de vrachtauto waar de stamcellen in staan niet te veel hobbelen, want dan ontsnapt er stikstof."

Rijkswaterstaat zet op de A4 één rijstrook af

"Die stikstof zorgt ervoor dat de stamcellen op een temperatuur van -160 graden blijven", zegt de woordvoerder. "Als er stikstof ontsnapt moet dat worden bijgevuld. We hebben al plekken bedacht waar dat onderweg zou kunnen, maar het liefste willen we dat natuurlijk voorkomen."

Rijkswaterstaat bevestigt desgevraagd het speciale transport. Rond 12.00 uur zal één rijstrook op de A4 worden afgesloten om de wagen met de stamcellen ongestoord door te kunnen laten rijden. De Nationale Politie bevestigt dat motoragenten van de eenheid Haaglanden het transport escorteren.

De ANWB adviseert automobilisten vooral rekening te houden met mogelijke overlast.

Sanquin werkt voortaan vanuit Amsterdam met navelstrengbloed

Sanquin Bloedvoorziening heeft besloten voortaan vanuit Amsterdam te werken met het materiaal dat voor de speciale navelstrengbloedbank wordt vergaard bij geboorten op verschillende plekken in Nederland.

Aanstaande moeders kunnen zich daarvoor opgeven. De afname is niet belastend, voor moeder noch kind, aldus een woordvoerder, maar wel erg belangrijk.

"In het navelstrengbloed van een pasgeboren baby zitten waardevolle stamcellen. Ze worden bewaard voor patiënten. Dat zijn vooral kankerpatiënten bij wie de chemotherapie hun stamcellen kapot heeft gemaakt. Zonder nieuwe stamcellen zijn ze vaak ten dode opgeschreven", aldus de woordvoerder.

Jaarlijks zo'n vijftienhonderd navelstrengdonaties afgenomen

Er worden per jaar ongeveer vijftienhonderd navelstrengdonaties afgenomen, in Amsterdam (OLVG), Bergen op Zoom (Bravis Ziekenhuis) en Delft (Reinier de Graaf Ziekenhuis en het Verloskundig Samenwerkings Verband voor de regio).

Ze werden dus bewaard in Leiden, maar Sanquin is al een aantal jaren bezig activiteiten te concentreren op de hoofdvestiging in Amsterdam.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!