De zeven terrorismeverdachten die vorige maand werden aangehouden voor het beramen van een grote aanslag in Nederland blijven langer vastzitten. De raadkamer van de rechtbank in Rotterdam heeft dinsdag bepaald dat de mannen negentig dagen in voorlopige hechtenis blijven.

De zeven worden verdacht van het voorbereiden van een terroristische aanslag in Nederland en deelname aan een terreurorganisatie. Ze komen uit Rotterdam, Arnhem, Huissen en Vlaardingen. Hun leeftijden lopen uiteen van 21 tot 34 jaar.

Op 27 september werden de zeven aangehouden in Weert en Arnhem tijdens een grote actie met honderden politiemensen.

De mannen wilden veel slachtoffers maken

Volgens de politie waren de mannen van plan om "veel slachtoffers te maken". Ze wilden hun aanslag uitvoeren met onder meer bomvesten en AK-47's. De mannen wilden ook een autobom laten ontploffen. Het is nog niet bekend waar ze hun aanslag wilden uitvoeren.

In de woningen van de verdachten werden bij huiszoekingen grote hoeveelheden grondstoffen voor explosieven gevonden. Die waren bedoeld voor het maken van bomvesten.

De politie had de groep al maandenlang in het zicht door informatie van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD).

De leider van de cel zou de 34-jarige Irakees Hardi N. zijn, die eerder werd veroordeeld voor het willen uitreizen naar strijdgebied van IS. Twee andere verdachten zijn veroordeeld voor hetzelfde vergrijp.