Het Openbaar Ministerie (OM) heeft celstraffen van acht jaar geëist tegen twee mannen uit Amsterdam voor het voorbereiden van een liquidatie in 2017 in Oss.

De mannen van 24 en 28 jaar werden in mei 2017 aangehouden door een arrestatieteam nadat ze werden klemgereden door de politie.

Volgens het OM waren de mannen onderweg naar de persoon in Oss die ze van plan waren te liquideren. Het beoogde slachtoffer werd al dagen gevolgd door de verdachten. Dat was mogelijk doordat ze een peilbaken onder zijn auto hadden geplaatst.

Voor een man van 29 jaar heeft het OM vrijspraak gevraagd, omdat er onvoldoende bewijs zou zijn dat de man betrokken was bij de liquidatiepoging.

Het OM zegt dat er met de aanhouding van de mannen "een liquidatie is voorkomen".

OM kwam verdachten op spoor in ander onderzoek

Het OM kwam de drie verdachten op het spoor nadat een onderzoek naar de 28-jarige man was gestart vanwege een verdenking van een poging tot woningoverval in 2016. Tijdens het onderzoek werden meerdere telefoons van de man afgeluisterd en werd hij geobserveerd. "In de loop van het onderzoek kwamen de andere twee verdachten in beeld", aldus het OM.

Uit de afgeluisterde gesprekken blijkt volgens het OM dat de mannen van plan waren het slachtoffer om te brengen. Telefonisch vertelden ze elkaar dat het slachtoffer in het achterhoofd geschoten moest worden. "Als je dat voor doet, ga je niet meer kunnen slapen, dan zie je die gezicht voor je. Dus hij moet van achter gerateld worden", citeert het OM uit de telefoongesprekken.

Verdachten verklaren dat ze wilden inbreken

Bij het doorzoeken van het huis van de 24-jarige verdachte werden onder meer een automatisch vuurwapen, patroonmagazijnen, munitie en een kogelwerend vest aangetroffen.

De verdachten zeggen dat ze zouden gaan inbreken. Op 30 oktober doet de rechtbank uitspraak in de zaak.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!