De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) en de Inspectie Justitie en Veiligheid (IJV) zeggen dinsdag dat Jeugdbescherming Brabant (JBB) en jeugdzorgaanbieder CJZ onvoldoende hebben gedaan bij de begeleiding van de pleegouders van baby Hannah. Het meisje werd in februari ontvoerd door haar biologische ouders.

In een brief aan de toenmalige pleegouders van de baby verwonderen de inspecties zich over het aanzienlijke aantal tekortkomingen.

Zo moesten de pleegouders bijvoorbeeld zelf veiligheidsafspraken met de wijkagent maken. Bij beide betrokken organisaties waren er bovendien geen afspraken over de omgang met een geheime plaatsing zoals die van baby Hannah.

Ook kreeg het onervaren pleeggezin een onervaren pleegzorgwerker, werden risico's door JBB en CJZ verschillend getaxeerd en werd er onderling niet overlegd.

Blauwe plekken en botbreuken bij baby ontdekt

Hannah was eerder bij haar biologische ouders weggehaald, omdat bij haar verwondingen als een gebroken enkel en rib en blauwe plekken waren aangetroffen.

Dit werd in het ziekenhuis ontdekt toen ze pas zeven weken oud was. Het OM denkt dat haar ouders verantwoordelijk zijn voor het toebrengen van dit letsel.

Vervolgonderzoek naar periode na ontvoering

De inspecties verwachten dat er na de vastgestelde tekortkomingen verbeteringen worden doorgevoerd bij de pleegopvang. Volgend jaar moeten beide instanties laten weten of er resultaat is geboekt.

JBB en CJZ laten de pleegouders bovendien weten dat er nog onafhankelijk vervolgonderzoek naar de periode na de ontvoering gaande is.

Baby naar ander pleeggezin overgeplaatst

De biologische ouders van de baby namen haar op 26 februari op de parkeerplaats van een supermarkt weg bij de pleegmoeder. De ontvoering kon dezelfde dag worden beëindigd, omdat de ouders op een vakantiepark in Duitsland herkend werden.

De ouders van baby Hannah kregen vorige maand twaalf maanden cel opgelegd voor het met geweld wegnemen van hun kind bij haar pleegmoeder. Vier maanden van de straf zijn voorwaardelijk.

Na het ontvoeringsincident is het meisje naar een ander pleeggezin overgeplaatst.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!