Een van de personen die maandagochtend de onwel geworden automobilist op de A5 bij Amsterdam te hulp schoot moest een autoraam inslaan met een sleepkabel om bij het slachtoffer te komen.

De 41-jarige Thijs Schram zag tijdens zijn rit een auto slingeren en dacht te maken te hebben met een "verkeersaso". Toen hij de zwarte auto passeerde, zag hij echter direct dat het mis was.

"De bestuurder zat schuimbekkend achter het stuur, met zijn hoofd tegen het zijraam. Ik wist niet wat ik zag", zegt Schram tegen NH Nieuws. Hij vertelt dat het voertuig slingerde en vervolgens achter op een andere auto botste. "De bestuurder van de Polo begon te remmen en daardoor kwam de auto tot stilstand."

Schram sprong uit zijn auto om de man te helpen. Hij moest een zijraam inslaan omdat de deur vergrendeld was. Via de achterbank kroop hij over de bestuurder om de motor af te zetten.

"Zijn ogen waren helemaal weggedraaid, hij zag heel grauw en het schuim kwam uit zijn mond", blikt hij terug. "Gelukkig waren de hulpdiensten er heel snel."

Man inmiddels weer in orde

Enkele uren na het incident kreeg Schram te horen dat het weer goed gaat met de man. "Hij en zijn vrouw hebben een paar weken geleden voor het eerst een kind gekregen en ze zijn mij en de anderen die hielpen erg dankbaar", aldus Schram tegen NH Nieuws.

"Het laatste wat ik van hem heb gezien was nou niet bepaald fraai, dus ik zou hem heel graag met een glimlach en met zijn pasgeboren baby in zijn armen willen zien."

Volgens de politie hebben de weggebruikers die te hulp schoten een heldendaad verricht.

"Heel mooi om te zien hoe deze helden samenwerkten", reageerde Rijkswaterstaat. Het is nog onbekend of ze eventuele schade aan hun voertuigen vergoed kunnen krijgen van de verzekering.