De 32-jarige Malek F., die in mei drie mensen neerstak in Den Haag, heeft geen spijt van zijn daad. Alles wat hij deed, kwam van Allah, zo heeft hij volgens het Openbaar Ministerie (OM) verklaard. 

Islamdeskundigen stellen dat hij zich heeft laten inspireren door een extremistische ideologie, maar er is niet gebleken dat hij banden had met een terroristische groepering, zei de aanklager op de tweede niet-inhoudelijke zitting voor de extra beveiligde rechtbank op Schiphol.

De verdachte zelf blijft ontkennen dat hij handelde vanuit een terroristisch oogmerk. F. is maandag niet aanwezig op de zitting.

Volgens het OM pleegde F. de daad vanuit 'extremistische, niet uit terroristische motieven'. Hij was geen lid van een terreurorganisatie, maar maakte wel een radicaliseringsproces door en keurde het gebruik van geweld goed.

Hij handelde in naam van Allah en wilde ongelovigen doden. Volgens een journalist van De Telegraaf schrok F. toen bleek dat een van zijn slachtoffers moslim was.

'F. was psychisch in de war'

Zijn raadsman Job Knoester benadrukt dat F. psychisch ernstig in de war was toen hij drie mensen ernstig verwondde met een mes. Knoester zet vraagtekens bij de vele schoten die zijn gelost op F. bij zijn aanhouding. 

Volgens de advocaat was het laatste schot op zijn arm gevaarlijk, omdat het zo dicht bij het hart lag. F. lag al op de grond en het was volgens de advocaat al duidelijk dat hij geen wapen meer had. Knoester wil dat de drie betrokken agenten hierover worden verhoord.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!