De provincie Noord-Holland en de gemeenten rond Schiphol willen dat de luchthaven het aantal nachtvluchten substantieel reduceert. Door deze handreiking zou Schiphol bij bewoners in de omgeving meer draagvlak kunnen creëren voor de uitbreiding van de luchthaven na 2020.

De provincie Noord-Holland heeft een bericht daarover in De Telegraaf bevestigd aan NU.nl.

In het voorstel dat de provincie en de gemeenten in de Omgevingsraad Schiphol hebben aangedragen, gaat Schiphol dicht tussen bijvoorbeeld 1.00 en 6.00 uur.

Hiermee zou een van de grootste klachten van bewoners rond Schiphol, namelijk de hinder die zij 's nachts van het geluid van de vliegtuigen ondervinden, worden opgelost. Bewoners klagen letterlijk ziek te worden van de overlast.

KLM waarschuwt dat schrappen nachtvluchten 'bedreiging groei' is

Op dit moment worden er jaarlijks 32.000 nachtvluchten uitgevoerd. KLM stelt in een reactie aan De Telegraaf dat het plan van de overheden "een bedreiging is voor de groei van KLM". Reisorganisatie Corendon waarschuwt dat tickets duurder worden als er minder nachtvluchten kunnen worden ingepland.

De Omgevingsraad Schiphol, een adviesorgaan waar alle betrokkenen rond Schiphol zitting in hebben, moeten voor het eind van het jaar advies uitbrengen aan minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) over de ontwikkeling van Schiphol tot 2030.

Bewoners stellen dat geluidsnormen structureel worden overschreden

Omwonenden van Schiphol verzetten zich tegen een verdere groei van de luchthaven en stellen dat uitbreiding tot 2023 op wettelijke gronden onmogelijk is. Pas wanneer aan veiligheids- en milieunormen wordt voldaan en het Nederlandse luchtruim opnieuw is ingedeeld, kan Schiphol mogelijk weer groeien.

De bewoners stellen dat de luchthaven de geluidsnormen nu al structureel overschrijdt. Op dit moment worden er jaarlijks 495.000 vluchten op Schiphol uitgevoerd. De luchthaven wil dit aantal graag uitbreiden.

Ook de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) zette in april vraagtekens bij de plannen voor uitbreiding.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!