Het kwik in De Bilt is vrijdagmiddag gestegen tot 21,6 graden. Volgens weerbureau Weerplaza is in Nederland nog nooit eerder zo'n warme 12 oktober gemeten.

Het vorige record stond op 21,4 graden en stamt uit 1990. Mogelijk wordt het vrijdag op een aantal plaatsen in Nederland ruim 24 graden. Lokaal kan het zelfs 25 graden worden.

Vrijdagmiddag werd in Maastricht een temperatuur van 24,2 graden gemeten. Hiermee werd een dagrecord uit 1990 gebroken, toen werd het 23,8 graden in de Limburgse stad.

Het wordt zaterdag opnieuw erg warm voor deze tijd van het jaar. Aan zee wordt het 23 graden. In Limburg zal het kwik stijgen naar ruim 26 graden. De zon schijnt de hele dag door zonder hinder van wolkenvelden.

Een storing maakt zondag een einde aan de warmte en is de opmaat voor een wisselvallige periode. De temperaturen dalen tot onder de 20 graden en er is meer kans op regen en minder kans op zon.

Heb je vragen over het klimaat of klimaatverandering? Maandag houdt klimaatexpert Reinier van den Berg een vragenuurtje op NUjij. Stel hier alvast je vragen.