Bij zeven academische ziekenhuizen zijn bedden onbeschikbaar vanwege een tekort aan gespecialiseerde verpleegkundigen. Het gaat onder meer om intensivecareafdelingen, de spoedeisende hulp en operatiekamers, meldt NRC vrijdag. 

De capaciteit van de bedden wisselt van dag tot dag en hangt af van hoeveel personeel er aanwezig is, zeggen de ziekenhuizen tegen NRC.

Acute zorg krijgt daarbij voorrang. De wachtlijsten groeien, doordat sommige operaties niet kunnen worden ingepland.

Op de intensive care kan dit tekort zelfs levens kosten, vreest Diederik Gommers, afdelingshoofd van de intensivecareafdeling in het Erasmus MC. "Er zijn hier 12 van de 44 bedden onbeschikbaar: 5 door ziekte van het personeel en nog eens 7 door vacatures." 

Dat kan misschien één dag, zegt Gommers, maar niet langer. "Als er iemand overlijdt doordat er geen bed beschikbaar is, wat ik niet uitsluit, dan melden we dat als calamiteit bij de inspectie."

Uit een rondgang van de NRC blijkt dat in Groningen 90 van de 891 bedden tijdelijk onbeschikbaar zijn. In Nijmegen zou het dit kwartaal om dertig bedden gaan.

In het grote Amsterdamse ziekenhuis OLVG worden 16 tot 18 van de 25 operatiekamers gebruikt. Volgens een woordvoerder zijn "de patiënten er wel, maar is het personeel er niet".