Een experiment met speciale scanners die telefoons en drugs moeten opsporen in gevangenissen is mislukt, bevestigt het ministerie van Justitie en Veiligheid na berichtgeving van de NOS.

De zogenoemde securityscanners werden ingezet na onderzoek van de Inspectie voor Justitie en Veiligheid, schrijft de NOS. Daaruit bleek dat gevangenen nog te vaak mobiele telefoons en drugs in hun cel hadden liggen.

De pilot voor de proef met de scanners liep in gevangenissen in Vught en Zwaag. 

Het personeel heeft geen tijd om de cellen goed te controleren. Ook met detectiepoortjes en fouilleren lukt het niet om de smokkelwaar te vinden. De telefoons en de pakketjes drugs zijn zo klein dat ze niet door de scanners worden opgemerkt.

Wat volgens de NOS wel werkt, zijn telefoon- en drugshonden. Er zijn elf drugshonden in Nederland voor alle gevangenissen en slechts één telefoonhond. Binnenkort komt daar een tweede bij.

Beelden van gedetineerden met drugs en telefoons

Donderdag werden in de gevangenis in Zaanstad cellen doorzocht. Dat gebeurde nadat er beelden van gedetineerden met drugs en telefoons waren opgedoken.

Op de video is te zien dat enkele gedetineerden harde muziek draaien en feesten. Volgens De Telegraaf zijn deze beelden met een telefoon met internetverbinding gemaakt en daarmee ook onder de gedetineerden verspreid.

Op foto's in handen van De Telegraaf zijn daarnaast drugs en iPhones te zien.